Lepakkoretki Repoveden kansallispuistoon 22.8.2014

Odotimme innolla lepakkoretkeä. Retki oli suunniteltu Olhavan lammen ympäristöön ajatuksena ison kallion mahdollisuus olla monen lepakon koti.

2014 08 22_7254_edited-1
Retkipäivän sää oli meille suosiollinen. Oli lähes tyyntä ja poutaa. Näin retki voitiin tehdä suunnitellusti jättikanootilla. Retkeläiset meloivat Lapinsalmelta uudelle nuotiopaikalle Kuutinlahteen. Sieltä jatkoimme polkua ja tietä pitkin jalan Olhavanlammen nuotiopaikalle.

2014 08 22_Rasmus1

Nuotiopaikalla keitimme nokipannukahvit ja lepakkoasiantuntija Helsingin Yliopistosta, Rasmus Karlsson, kertoi meille lepakoista, niiden elintavoista sekä levinneisyydestä. Rasmuksen tämän hetken tutkimuskohde on lepakon aivot.

Saimme kuulla, että lepakot ovat vähän tutkittuja ja hyvin mielenkiintoisia kohteita. Miksi lepakko saattaa elää yli 40 vuotiaaksi? Tai missä Suomen lepakot talvehtivat? Mielenkiintoista oli sekin, että illan aikana havaitsemamme noin 30 lepakkoa saattoivat syödä sinä yönä 60000 itikkaa! Rasmus kertoi jonkun tutkijan laskeneen yhden lepakon syövän jopa 2000 hyönteisteistä yhden yön aikana.

Suomessa on tavattu 13 lepakkolajia. Lepakoita on kaikkiaan lähes 1200 lajia. Se on 20% kaikista nisäkkäistä! Me näimme ja havaitsimme detektorilla retkellä neljä yleistä lajia, pohjanlepakko, viiksisiipat ja vesisiippa. Saimme tunnistettua lepakot näköhavaintona niiden käyttäytymisen perusteella sekä kuulohavaintona detektorin avulla. Teimme havaintoja kahdella detektorilla.

2014 08 22_Lammella1Detektori on laite, jolla muunnetaan lepakoiden luotaamisessa käyttämät äänet ihmiselle kuultavaksi.
Oli mielenkiintoista kuulla eri lepakoiden ääntely ja se maiskutus, jolloin lepakko sai hyönteisen syötäväksi.

Koska lepakot lähtevät liikkeelle? Rasmus kertoi ja todisti asian myös käytännössä. Ensimmäiset tulevat esille 15 min auringon laskun jälkeen. Näin tapahtui myös retkellämme. Ensimmäisenä lähtevät liikkeelle pohjanlepakot. Viiksisiipat ja vesisiipat tulevat esille hiukan sen jälkeen.

Opimme retkellä mm sen, että vesisiippa lentää ihan veden pinnassa. Se saattaa jopa koskettaa vedenpintaa siiven kärjellään. Suurempi pohjanlepakko lentää sitä vastoi useimmiten puiden latvuksissa.

Repoveden kansallispuistossa havaintomme olivat mielenkiintoisia. Pääkohteemme Olhavan vuori ja lampi olivat lepakoiden suosimia paikkoja. Näimme laavun ympäristössä ja lammen rannalla n 20 eri lepakkoa. Toinen mielenkiintoinen paikka oli vesillä Ruskeasalmi. Siellä lenteli usea vesisiippa aivan kanoottimme vieressä. Jostain syystä tällä kertaa Lapinsalmi oli rauhallinen.

2014 08 22_olhavaLepakot ovat kivoja seurattavia. Ne ovat rauhoitettuja eikä niiden unta saa häiritä. Voit tehdä kodin lepakolle. Tästä löydät ohjeet: http://www.luomus.fi/fi/rakenna-lepakkopontto

Lepakoista löytyy tietoa Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen sivuilta: http://lepakko.fi/

Tietoa kirjoittajasta

Repojotos

Teemalliset opastetut retket, teemalliset kokous- ja tapahtumapäivät. Guided theme excursions, special subject meeting days and happenings.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s