Repoveden kansallispuiston virallinen sertifioitu opas

Mikä on Repoveden kansallispuiston virallinen sertifioitu opas?
2014 10 15_PaulaRepoveden kansallispuistossa toimii nyt virallisia oppaita, joista kolme on suoraan Repovesikeskuksen palveluksessa. Mitä virallistaminen ja sertifiointi merkitsee asiakkaille? Mitä voit asiakkaana olettaa oppaan tietävän?

 

 

Repoveden kansallispuiston opaskoulutus

Viime talvena, helmikuussa 2014, aloitettiin Metsähallituksen toimesta Kymenlaakson Ammattiopistossa (KSAO) oppaiden koulutus. Koulutuksen tavoitteena oli syventää osallistujien tietämystä Repoveden kansallispuistosta ja antaa tuleville oppaille sisältöä opastustilanteisiin.

Koulutus tapahtui keväällä luennoilla ja kesällä maastopäivinä. Syyskuun alussa oli tentti, joka piti läpäistä. Tämän lisäksi jokaisen oli suoritettava opastusnäyttö, jonka vastaanotti KSAO:n opettaja ja joissakin tapauksissa mukana oli myös Metsähallituksen edustaja.

Kurssin päätösjuhla ja sertifiointi tapahtui 15.10.2014 Repoveden kansallispuistossa Valkjärven leirikeskuksen juuri valmistuneessa leirirakennuksessa.

Sertifiointi koulutuksessa luennoilla opetettua

Arkeologia

Helsingin Yliopiston tutkija Teija Alenius opetti meille Repoveden ja lähialueen historiaa arkeologisten löytöjen valossa. Perehdyimme Katajajärven sedimenttitutkimuksen tuloksiin ja saimme tietää myös lähellä olevista mahdollisesti Euroopan vanhimmista viljelyksistä.

Savotoilta puuhiomolle – metsien käytön historiaa ja tulevaisuutta

UPM Kymmenen johtaja Timo Lehesvirta opetti meille Repoveden alueen historiaa ja nykypäivää metsien käytön näkösuunnasta. Saimme tietoa alueen tervanpoltosta, vesi- ja höyrysahoista, puutavaran uitosta sekä tietysti metsäteollisuuden kehityksestä 1800 luvulta nykypäivään. Tähän aihepiiriin minullakin on oma historiani. Olenhan työskennellyt läheisesti puujalostusteollisuuden parissa Tehdaspuu Oy:n keskuskonttorissa Kouvolassa 70-80 luvuilla.

Repovesi ja lajien monimuotoisuus

2014 06 09_OlhavanlampiMetsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelujen suojelubiologi Pekka Heikkilä opetti meille Repoveden tyypillisiä eläin- ja kasvilajeja. Pääpaino opetuksessa oli lajeissa ja elinympäristöissä, jotka ovat mutkattomasti esiteltävissä kansallispuiston kävijöille ja joita voidaan erilaisin toimenpitein hoitaa tai auttaa. Opetuksen yhtenä aiheena saimme tietoa ennallistamisesta sekä Kaakkois-Suomen suojelualueverkostosta sekä Repoveden roolista siinä.

Repoveden alueen kallioperä

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta opetti meille Repoveden alueen geologiaa.  Saimme samalla yleistiedot koko maapallomme ja Suomen kallioperän muodostumisesta. meitä lähellä oleva asia oli tietysti kansallispuistossakin nähtävä rapakivigraniitti. Opimme Repoveden maaston muodostumiseen vaikuttavat päätekijät. Miksi Repovesi on niin mäkinen ja kallioinen?

Pyhän merkkejä kivessä

Arkeologi Timo Miettinen kertoi oppilaille kalliomaalauksista lähtien niiden tunnetun historian alkuajoilta Afrikasta. Opimme Repoveden ja lähialueen kalliomaalauksiin liittyvää tietoa, kalliomaalauksien merkityksestä ja niiden ajoittamisesta. Saimme oppia parhaalta mahdolliselta henkilöltä. Timo Miettinen on löytänyt useimmat Kaakkois-Suomen maalaukset ja tutkinut niitä hyvin kauan.

Tuhansien tarinoiden Repovesi – tarinankertojan taidot Paikan Hengen luomisessa

Tietokirjailija Tapani Niemi, toimittaja ja tarinankerronnan kouluttaja, opetti tuleville oppaille tarinankerronnan taitoja. Repovedellä on monta tarinaa, joita opimme muokkaamaan mielenkiintoisiksi. Tätä asiaa harjoiteltiin kesällä maastossa.

Kestävä Repovesi-seikkailu

Metsähallituksen luontopalveluiden erikoissuunnittelija Liisa Kajala syventyi opetuksessaan kestävän luontomatkailun periaatteisiin. Tämä aihepiiri on kaikille metsähallituksen sopimusyrityksille tuttu jo aiemmin. Jokainen yritys on sitoutunut noudattamaan näitä periaatteita jo sopimuksessaan. Opetuksen aikana täsmensimme joitakin yksityiskohtia.

Uudet Repoveden kävijä-, yritys- ja terveystutkimukset opastustoiminnan kannalta

Metsähallituksen metsänhoitaja Mirja Nylander kertoi ensituloksia Repoveden kävijätutkimuksesta. saimme kuulla mm mistä ja milloin kävijät tulevat puistoon. Näin opimme välttämään asiakkaiden kanssa ruuhkaisimmat ajat.

Lähimatkailualue

Viimeisenä luentoaiheena saimme tietoa Repoveden kansallispuiston ympäristön matkailualueesta, Kouvolasta ja Mäntyharjulta. Tämä aihepiiri oli tietysti Repovesikeskuksen toimijoille tuttu jo entuudestaan. Me olemme osa sitä ympäristöä.

Sertifiointi koulutus maastossa

2014 07 02_Takaperin_KuutinlahteenLuentopäiviä täydennettiin kesän aikana maastossa. Saimme oppia käymällä puiston eri osissa. Näin vietimme viisi päivää tutustuen puistoon.

Maastopäivien aiheita olivat:

  • Monimuotoinen luonto, suojelubiologi Pekka Heikkilän johdolla
  • Repoveden polut ja rakenteet, puistonhoitaja Aarno Tervonen
  • Opastuksen laatu ja hyvinvointia metsästä, metsänhoitaja Mirja Nylander
  • Ketunlenkki retkiopastus, Tiina Linse’n Metsähallituksesta. Kaksi mallisisältöä opastuksesta.
  • Repovesi pintaa syvemmälle, kalat ja kalastus, Niko Lehtola KSAO ja Mikko Malin Metsähallitus

Tentti

3.9.2014 Oli aika koota ajatuksissa kaikki tieto esille tentissä. Tenttiin oli Metsähallituksen toimesta koottu opettajilta 45 kysymystä. Aikaa vastata oli 45 minuuttia. Tentin läpäiseminen, eli korkeintaan 4 virhettä, vaati etukäteisvalmistautumista, asioiden opiskelua sekä kertaamista. Tätä kuvaa hyvin se, että tentin läpäisi vain viisi henkilöä ensimmäisellä kerralla. Olin näiden viiden joukossa yhdessä pääoppaamme Paulan kanssa. Muut saivat opiskella lisää ja joutuivat uusintatenttiin.

Opastusnäyttö

Tentin suorittaneet antoivat taidoistaan näytön maastossa. Näyttöön tietysti piti ensin valmistautua, tehdä retki- ja kohdesuunnitelmat, varmistaa turvallisuuteen liittyvät asiat ym. Me annoimme näytön Ketunlenkillä kiitettävin arvosanoin.

Oppaiden virallistaminen

2014 10 15_sertifioidut_oppaatOpaskurssin aloitti 20 henkilöä. Metsähallitus virallisti 15.10.2014 kurssin läpäisseenä 16 opasta, joille annettiin asiaan kuuluva sertifiointi ja virallisen oppaan tunnukset.

Kuvassa on Repovesikeskuksen sertifioidut Repoveden kansallispuiston oppaat:

  • Keskellä pääoppaamme Paula Niskala
  • Vasemmalla Eero Niskala
  • Oikealla Benny Wirtanen

Miten saat ryhmällesi hyvän sertifioidun oppaan?

Se on yksinkertaista. Yksi kontakti riittää :

  • Soita meille puh 044 781 7411 tai
  • Lähetä sähköposti myynti@repovesikeskus.fi

Lisäksi oppaamme osaavat paljon muutakin kuin tämän sertifiointikurssin asioita.
Katso lisää palveluista nettisivuiltamme >>

Syksyisin terveisin
Repoveden kansallispuiston virallinen sertifioitu opas
Eero

Ps. Tiedäthän, että puistossa saavat toimia maksullisena oppaana vain Metsähallituksen sekä sopimusyritysten oppaat.

Tietoa kirjoittajasta

Repojotos

Teemalliset opastetut retket, teemalliset kokous- ja tapahtumapäivät. Guided theme excursions, special subject meeting days and happenings.

Yksi ajatus artikkelista “Repoveden kansallispuiston virallinen sertifioitu opas”

  1. Kiitos vastauksesta. Tuntuu hienolta oppaalta tuo vaimosi. Hän varmaan itse tietää milloin sopivia sieniä olisi tarjolla. Elokuun loppupuoli kävisi meille. Hinta olisi myös tärkeää tietää koska osallistujat joutuvat itse maksamaan koko reissun. Nyt mietinkin olisiko järkevää ympätty mukaan Verlan tehdaskäynti kun on pakko olla bussikuljetuksen. Ruokailu voi olla muuallakin mutta siellä Repovedelläkin varmaan joku nuotiokahvi maistuisi.
    Ulla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s